Trivsel och gemensamma ytor
Ett omfattande arbete är nedlagt på att ge området en enhetlig och trevlig karaktär. Alla boende kan hjälpas åt för att bevara trivseln och exteriören.
Att bo i bostadsrätt betyder att vi bryr oss om varandra. Vi delar vårt boende med andra och visar ömsesidig hänsyn och respekt, så att boendet känns tryggt och trivsamt. Oftast kommer vi långt med lite sunt förnuft och att prata med varandra, men för att underlätta för alla kommer här några enkla riktlinjer, som komplement till våra stadgar.
I våra stadgar hittar du information om exempelvis att hyra ut i andra hand samt vilket ansvar du har som bostadsrättsinnehavare.
Musik, fest och andra höga ljud
Kom ihåg att ditt golv är din grannes tak och att dina väggar även är din grannes. Därför är det viktigt att tänka på ljudnivån i din lägenhet. Klockan 22.00-07.00 på vardagar och klockan 22.00-10.00 på helger visar vi större hänsyn. Därför bör vi till exempel inte lyssna på hög musik, tvätta, torktumla eller dammsuga dessa tider.
Störande arbeten förläggs till vardagar klockan 08–16. Arbeten som ska pågå under en längre period ska alltid meddelas grannar.
Ska du ha fest och du tror att det kan bli högljutt och sent är det trevligt om du meddelar dina grannar om detta.
Balkongen och uteplatsen
Sätt gärna upp balkonglådor men häng dem alltid på insidan av balkongen.
Mata inte fåglar. Rester av fågelmat på marken kan locka till sig skadedjur.
Brandmyndigheten rekommenderar att vi ej grillar på balkonger eller terrasser i direkt närhet av våra lägenheter. Visa god etikett och hänsyn till grannar genom att avstå.
Du bör inte skaka dina mattor eller sängkläder från fönster eller balkong. Då hamnar dammet och smutsen hos dina grannar.
Parabolantenner får inte monteras på balkongen eller fasaden. Paraboler får ställas upp fritt på balkonggolvet men ska inte sticka utanför balkongen.
Husdjur
Hundar är härliga husdjur och välkomna i
föreningen!
Rastning av hundar är dock inte tillåten i
anslutning till entréerna eller på innergårdarna och hänvisas till andra
platser. Tack för visad hänsyn!
Trapphus, entré, källare och vind
Framkomligheten för räddningstjänsten är A och O i våra fastigheter. Vi förvarar inte barnvagnar, cyklar, möbler eller andra föremål i trapphusen. Entrémattor har vi på insidan av dörren. Ställ cyklar, barnvagnar och liknande i angivna lokaler eller i din bostad.
Givetvis skall du inte heller ställa ut dina sopor.
Tänk på att inte smälla igen ytterdörren då även den skapar stomljud flera våningar upp och ned.
Rökning
Vi undviker rökning i allmänna utrymmen. Tänk på att alltid visa hänsyn till dina grannar om du röker på balkongen. Släng inga fimpar från balkongen eller utanför porten.
Sophantering
Källsortera dina hushållssopor enligt anvisningar som du hittar vid respektive sopkärl. Kasta endast rengjorda, torra förpackningar i plastavfall. Använd gärna dubbla påsar till mat och hushållssopor för att undvika dålig lukt och flugor.
Tänk på att vika kartonger och emballage för att spara utrymme.
Avfall som inte får slängas i sopkärlen (exempelvis möbler och färgburkar, el avfall) lämnar du på närmaste återvinningscentral. Om sopkärlen är fulla får sopor inte ställas utanför sopkärlen.
Säkerhet och eventuella fel
Tillsammans hjälps vi åt att förhindra eventuella inbrott eller skadegörelse.
Dörrarna till våra gemensamma utrymmen ska hållas låsta.
Upptäcker du ett fel så lämna felanmälan. Genom att i tid anmäla små skador förhindrar vi större skador och håller nere kostnaderna.
Felanmälan
Fel i lägenhet/fastighet kontakta info@delagott.se
Fel i vitvaror kontakta respektive tillverkare.
Akuta fel i hissen kontakta KONE – 0771-50 00 00 (dygnet runt).
Skulle du upptäcka skadedjur i din lägenhet eller i fastigheten är det väldigt viktigt att du kontaktar styrelsen och ditt försäkringsbolag för lämpliga åtgärder.
Uthyrningsregler för Gästlägenheten i BRF Strandviks Flyglar
Föreningens policy är att ge våra BRF-medlemmar maximal tillgänglighet till vår gästlägenhet kostnadsfritt för såväl föreningsaktiviteter som privata fester och sammankomster. Ett tydligt mervärde för dig som medlem i föreningen.
Gästlägenheten bokas tills vidare i almanackan som finns i hus nr 6 på tavlan utanför lokalen. Vi planerar även för kommande internetbokning via vår hemsida.
Lägenheten kan även bokas för övernattning. Priset är 400:- kr per tillfälle och lägenheten disponeras fr.o.m. kl. 16.00 t.o.m. kl.12.00 efterföljande dag.
Max 3 övernattningar kan bokas i följd. Endast en bokning i taget. När denna bokning är utnyttjad, då först kan man boka upp sig för nästa tillfälle. Gästlägenheten kan endast bokas av BRF-medlemmar och utan kommersiella syften.
Betalning sker i förskott senast dagen före hyrestidens början via Swish-konto nr 1235825823.
Ange datum för aktuell hyresperiod, lägenhetsinnehavarens namn samt lägenhetsnr. med 5 siffror vid betalningen.
Det åligger hyresgästen att alltid städa hela lägenheten efter hyresperioden enligt de skötselinstruktioner som finns uppsatta i gästlägenheten. BRF-medlemmen som bokat lokalen är ansvarig för ev. skadegörelse och att lägenheten lämnas väl städad och i god ordning. Efter avslutad hyresperiod sker avsyning av lägenheten för att tillse att allt är i sin ordning inför nästa hyresgäst.
I händelse av otillfredsställande städning åligger det
BRF-medlemmen som bokat lokalen att återställa den i samma skick som vid
ankomsten. Lokalen måste vara tillgänglig för nya bokningar senast kl. 13.00
när den använts för övernattning.
Varmt
välkommen att boka vår trevliga Gästlägenhet!
Tvättstuga
Föreningens gemensamma tvättstuga är belägen på Gamla Skärgårdsvägen 8. Du bokar din tvättid med hjälp av bokningscylindern som du fäster på tvättidstavlan utanför tvättstugan. Bokningscylindern är märkt med ditt lägenhets nummer.
Tvättstugan är tillgänglig mellan kl. 07.00 och 23.00 alla dagar i veckan. Under övriga tider får inga maskiner användas. Det är mycket viktigt att tiderna respekteras då det finns lägenheter vars sovrum ligger i direkt anslutning till tvättstugan.
Varje tvätt pass består av fyra timmar och under den tiden bör man hinna med att både tvätta och torka sin tvätt. Vill man börja tvätta innan passets början eller använda torktumlare/skåp efter tvätt passets slut ska man först komma överens med den person som har aktuell bokad tid.
Efter avslutat tvätt pass ska filtren tömmas i torktumlarna samt i torkskåpet. Sopa och våttorka golvet. Även bänkar och tvättmaskiner ska torkas med fuktig trasa.
Om någon av maskinerna inte fungerar anmäls det till styrelsen.
Avlägsna er bokningskolv från bokningsbara tider som ni ej avser att nyttja.
Filtar/täcken för pälsdjur/hästar får absolut inte tvättas/torkas i föreningens tvättstuga då detta innebär stora risker för den som har någon form av allergi.
Styrelsen BRF Strandviks Flyglar
Din bostadsrättsförening ansvarar för gårdsytor, gångvägar och övrig mark inom fastigheten som föreningen äger.
Snöröjning och sandning
Föreningen ansvarar för att gemensamma kör- och gångytor inom fastighetsgränsen snöröjs i sin helhet. Detta är viktigt för att få jämna tjällyftningar och för att undvika skador på beläggningar. Snön får inte läggas upp på planteringsytor och saltning bör undvikas då det skadar betong och växter. På våren bör sandupptagning genom maskinborstning och manuell sopning av asfalt och plattytor utföras. Snöröjning och sandning ingår i bostadsrättsföreningens ansvar för de allmänna kör- och gångytorna, förutom den del som ingår i gemensamhetsanläggningen.
Planteringsytor, träd och växter
För det allmänna intrycket av området, är det viktigt att planteringsytorna alltid ser välvårdade ut. Föreningen ansvarar för gödsling och ogräsbekämpning, samt att vissna växtdelar tas bort och att döda och sjuka träd och buskar byts ut. Även ytor täckta av grus måste hållas efter regelbundet så att gruset inte sprids till angränsande ytor.
Utvändiga vatten- och avloppsanläggningar
Dagvattenledningar och brunnar kontrolleras av föreningen. Vatten- och spillvattenledningar kräver normalt ingen skötsel, men en årlig kontroll av brunnslock är lämpligt.
Gemensamhetsanläggning
Att sköta om sitt bostadsområde är det bästa sättet att trivas och att öka bostadens värde. Vissa delar av området nyttjas av flera fastigheter, varför en gemensamhetsanläggning måste inrättas.
Inrättningen sker vid en lantmäteriförrättning och gemensamhetsanläggningen kan omfatta exempelvis kör- och gångytor, belysning, grönytor, vatten- och avloppsanläggningar, lekplatser, parkeringsplatser och garage. Förvaltningen av dessa anläggningar sker enligt reglerna i lagen om förvaltning av samfälligheter och kan antingen ske genom delägarförvaltning eller föreningsförvaltning. Förvaltas anläggningarna direkt av fastighetsägarna, dvs genom delägarförvaltning, måste dessa vara eniga om varje beslut som rör anläggningen.
Samfällighetsförening
Om många fastigheter är delägare i den gemensamma anläggningen förvaltas den med fördel av en samfällighetsförening. Detta sker bland annat genom att stadgar antas, styrelse och revisorer utses och föreningsstämma anordnas. Samfällighetsföreningen är en egen juridisk person vars medlemmar utgörs av ägarna till de deltagande fastigheterna. Vid det första mötet antar delägarna samfällighetsföreningens stadgar. Normalt sker detta med utgångspunkt från de normalstadgar som Lantmäteriet tagit fram. Stadgarna utgör ett regelverk som bland annat klarlägger föreningens och styrelsen uppgifter, fondering till underhålls- och förnyelsefond och hur föreningsstämman ska gå till. Ändring av stadgarna kan bara ske vid en föreningsstämma.
Stämma och styrelse
Stämman är samfällighetsföreningens beslutande organ. Vid stämman deltar utsedda representanter från bostadsrättsföreningen. Normalt hålls stämman en gång per år, men extrastämma kan anordnas om särskilt behov uppstår. Protokoll ska föras över de beslut som fattas på stämman.
Samfällighetsföreningens styrelse, som utses vid stämman, är föreningens verkställande organ. Styrelsen har till uppgift att se till att befintlig anläggning förvaltas enligt anläggningsbeslutet, att föreningsstämma kommer till stånd och att föreningen i övrigt följer stadgar och stämmobeslut i överensstämmelse med lagstiftningen.
Ansvarsområden
Samfällighetsföreningen har ansvar för underhåll av gemensamhetsanläggningen och beslutar om omfattningen av underhållet.
Belysning
Vatten- och avloppsanläggningar
Dagvattenledningar och brunnar ska kontrolleras av samfällighetsföreningen. Vatten- och spillvattenledningar kräver normalt ingen skötsel, men en årlig kontroll och rensning av brunnar är lämplig.